Marion

Over mij eIMG_1479n het plezier van schilderen
Als jij de wens hebt om te leren schilderen dan is dat ook meteen mijn beste advies. Begin gewoon en maak je niet druk met lastige vragen of je het wel goed doet of wat andere mensen ervan zullen vinden.

Schilderen doe je voor jezelf, voor je plezier en voor de heerlijke meditatieve momenten.
Al het andere is bijzaak, of misschien zelfs beter gezegd, van ondergeschikt belang.
Dat klinkt misschien gek, maar het schilderen zelf is datgene wat je het meeste plezier verschaft. Als je schilderij af is dan is namelijk het schilderavontuur voorbij.

Het eindresultaat is dus niet het hoofddoel, maar het product van je plezier.

Zo ook voor mij. Ik begon met schilderen op een moment dat ik rust en ontspanning zocht en het kon me niet schelen wat anderen ervan zouden vinden. Ik wilde gewoon lekker wegdromen achter mijn ezel en ontdekken wat de verf, het doek en de kwasten met mij deden. Toen ik begon wist ik niets van schilderen, behalve dat het me leuk leek.

Het doek, de verf en de kwasten deden veel met mij. Ik kwam er volledig van tot rust, kon mijn gevoel op het doek kwijt en werd er intens gelukkig van. Dat geluk voel ik nu nog steeds en ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, zonder dat ik iets heb ingeleverd aan plezier.

Inmiddels ben ik alweer 20 jaar verder en het schilderen heeft mij nooit meer losgelaten.
Vele van mijn geliefde doeken heb ik nog steeds aan de muur hangen en ze brengen me iedere dag weer vreugde. Er zitten doeken bij die ik waarschijnlijk nooit zal verkopen, omdat ze deel uit zijn gaan maken van mijn persoonlijke wereld.

Vele doeken heb ik ook verkocht en enkele weggegeven. Dat is altijd met een gemengd gevoel. Aan de ene kant maak je iemand blij en is het een compliment dat iemand er goed voor wil betalen om het aan zijn muur te hangen. Aan de andere kant is het echt een soort afscheid.